Duurzaam op vakantie in Haus Steiner 

Haus Steiner in Brixen im Thale is ongeveer 100 jaar geleden gebouwd naast de Brixner Bach, het riviertje van Brixen in de regio Hof.

Het altijd stromende rivier water werd gebruikt als energie voorziening van de Hofer Schmiede vanaf de 16de eeuw, de smederij waar een monument aan de overkant van de Bach gemaakt is.

Haus Steiner is in 2019 ecologisch en duurzaam gerenoveerd en voorzien van een trappenhuis en privé appartement voor de eigenaar en zijn familie die een passie hebben voor wintersport.

Haus Steiner is een droom die werkelijkheid is geworden, door passie en 30 jaar heel hard werken is de droom gerealiseerd.

Het van origine houten huis is compleet geïsoleerd en voorzien van triple glass in het trappenhuis. Het ontwerp is door de eigenaar bedacht en uitgevoerd in samenwerking met een lokale aannemer die gespecialiseerd is in ecologisch/ duurzaam renoveren.

Haus Steiner gebruikt 100% duurzame stroom dmv waterkracht vanTiroler Wasserkraft en is recent voorzien van infrarood panelen voor verwarming en als vervanging voor gasverwarming om niet afhankelijk te zijn van buitenlands gas. Het huis wordt compleet verlicht met LED verlichting.

Haus Steiner staat de gehele dag in de zon op mooie dagen, via de  ramen van het trappenhuis wordt de bovenverdieping en het trappenhuis voornamelijk verwarmd met zonnewarmte. In 2023 zijn zonnepanelen geplaatst op het dak van het bijgebouw voor verdere verduurzaming met een capaciteit van 6 KWh.

Haus Steiner is op loopafstand van de gondels en winkels dus de auto kan ook vakantie houden bij Haus Steiner, dat is wel zo duurzaam.

 

Duurzaam op wintersport in Skiwelt Wilder Kaiser Brixental.

Een wintersportvakantie staat nou niet bepaald op nummer één als je denkt aan een duurzame vakantie. Toch genieten wij – en heel veel wintersporters met ons – elk jaar weer van een heerlijke vakantie waarin je lekker buiten bent, heerlijk sportief bezig en geniet van de prachtige witte wereld om je heen. Om dit nog heel lang te kunnen doen, werken veel skigebieden hard om steeds duurzamer te worden.

SkiWelt Wilder Kaiser Brixental  net over de Duits-Oostenrijkse grens, loopt daarin voorop. Daarom werd de regio al meerdere keren uitgeroepen tot

Meest Duurzame Wintersportresort ter Wereld.

Het skigebied van SkiWelt Wilder Kaiser is razend populair en enorm geliefd, mede door de goede kwaliteit van de sneeuw. Met de steeds korter wordende winters en de oplopende temperaturen, merkt de SkiWelt als een van de eerste gebieden de invloed op wintersport. Daarom werkt de SkiWelt al jaren aan duurzaamheid.

Om te beginnen draait het hele gebied op 100% groene energie van de Tiroler Wasserkraft. Ook wordt er druk geëxperimenteerd met zonne-energie, duurzamere besneeuwing van de pistes en het gebruik van restwarmte.

De eerste skilift op zonne-energie staat al sinds 2008 in de SkiWelt!

Zon heb je veel en vaak in de sneeuw. Het was daarom niet meer dan logisch dat in 2008 de eerste lift ter wereld werd gebouwd die volledig draait op zonne-energie. Toepasselijk is de naam van deze lift de Sonnenlift.  De lift is de verbinding tussen de Kandleralmafdaling en het dalstation van de gondelbanen in Brixen im Thale.

Inmiddels zijn zonnepanelen enorm verbeterd, en levert de Sonnenlift zelfs een stroomoverschot op, dat weer terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Bovendien is aan de zuidzijde van de Jochbahn een tweede serie zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor ca. 20.000 kilowattuur per jaar. Samen kunnen deze installaties genoeg stroom leveren voor tien huishoudens in Brixen im Thale.

Computergestuurde pistenbully’s zijn zuiniger

Elke avond prepareren ruim 70 pistebully’s de afdalingen, zodat u de volgende dag weer kunt genieten van heerlijke pistes. Door een ingenieus systeem weten de pistebully’s precies waar er teveel, te weinig of precies genoeg sneeuw ligt. In de zomer zijn namelijk alle pistes van voor tot achter opgemeten en is door middel van GPS elke centimeter in kaart gebracht.

Hierdoor hoeft er minder sneeuw verplaatst te worden, maar nog belangrijker: er hoeft minder sneeuw geproduceerd te worden. Dit levert een besparing van 20%-25% op bij de productie van technische sneeuw.

Met de trein op wintersport 

De meest duurzame manier om naar je wintersportbestemming te reizen is de trein. En laat de SkiWelt nou perfect bereikbaar zijn met de trein vanuit Nederland. Hopfgarten, Brixen im Thale en Westendorf hebben zelfs een station.

Om treinreizen te promoten, heeft de SkiWelt een samenwerking met de Oostenrijke Spoorwegen ÖBB. Reis met NightJet zonder overstappen vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar de SkiWelt! Je reist ’s nachts en komt vroeg in de ochtend aan. Zo heb je ook nog eens een extra skidag! 

De NightJet vertrekt iedere avond uit Amsterdam, maakt tussenstops in Utrecht, Arnhem en enkele Duitse steden en is tot 6 maanden vooraf te boeken. Vanuit de SkiWelt vertrekt de NightJet ook weer iedere avond naar Nederland. LET OP zorg dat je op tijd boekt.

Zo lokaal mogelijk is duurzaam

In de SkiWelt houden ze van authentiek. Dat zie je terug aan de hotels en huizen in Tiroler stijl, maar zeker ook in de berghutten onderweg. Vaak zijn ze nog steeds in de zomer in gebruik als boerderijen, wat bijdraagt aan de sfeer.

Maar dat niet alleen. De meeste gerechten zijn lokaal, vaak zelfs gemaakt van ingrediënten van de eigen boerderij. En als dat niet lukt, dan zijn ze toch zeker afkomstig uit de regio.

Skibussen en elektrische auto’s

Of je nu met de trein bent gekomen, of de auto op vakantie lekker wil laten staan: de skibus is gratis bij je skipas! Bovendien neemt het aantal wintersporters toe dat met de elektrische auto op vakantie gaat. Hier speelt het gebied op in met steeds meer laadstations voor elektrische auto’s.

Haus Steiner is op loopafstand van de gondels en winkels dus de auto kan ook vakantie houden bij Haus Steiner, dat is wel zo duurzaam.

Nog meer duurzaamheid

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental blijft werken aan nieuwe ontwikkelingen. Zo zijn verschillende gondelbanen voorzien van warmteterugwinningsinstallaties, waarbij de vrijgekomen warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de gondelstations en aanliggende winkels en toiletfaciliteiten.

Ook bijzonder: al in 1998 werd een bergmeer voor wateropslag aangelegd voor de besneeuwing in Westendorf. Dit meertje werd als een van de eerste spaarbekkens van Oostenrijk zo natuurlijk ingericht, dat veel bezoekers denken dat de Kreuzjöchlsee een natuurlijk bergmeer is.

Er is ook een nieuw meer aangelegd bij de Zinsbergbahn bij Hoog Brixen in 2020 voor wateropslag, Skiwelt,  een Geweldig gebied wat gemakkelijk te bereiken is met auto en trein.

We verwelkomen u graag in Haus Steiner.